Nyomtatás
kedd, 15 december 2015 08:22

Termesszünk egészséges fűszernövényeket otthon

Írta:
Értékelés:
(2 szavazat)

Egyre többen használunk a főzéshez különböző fűszernövényeket, amitől ízletesebb és különlegesebb lesz az étel. Bár az üzletekben is széles választékban kaphatóak friss fűszerek, de elég drágák, főleg a biotermesztésűek. Pedig sokszor mennyire vágynánk a frissen vágott oregánóval meghintett hagymakrémlevesre croutonnal, vagy olasz tésztára friss bazsalikommal... Ah! Az otthon termesztett fűszernövényeim nemcsak zamatosak és egészségesek, hanem igazi díszei is a konyhámnak. Fűszereim mindig kéznél vannak és megbolondítják a leveseket, szószokat, ragukat és a gyermekeimnek készített szendvicseket. A konyhában fűszervágó kést használok, de az illatos bazsalikomot, oregánót mozsárban is szoktam aprítani, így könnyen keverhetőek, kenhetőek sajtokkal, vajjal.

És nem kell hozzá vidéki birtok, elég egy kis hely a konyhaablakban és egy pici törődés. De megéri!

fuszernoveny-apritofuszernoveny-mozsar

Növényválasztás szívvel és ésszel

A növények kiválasztásánál figyelek arra, hogy a családom kedvében járjak, és a kedvenceiket ültessem: bazsalikom, snidling, petrezselyem, de arra is gondot fordítok, hogy milyen igényű növényeket válogatok össze (fény, víz). Például a bazsalikom és az oregánó szereti a napos, déli fekvésű, meleg klímát, a petrezselyem szereti a gyakori öntözést és nagy a tápanyagigénye. Általában a növények csomagolásán is feltüntetik a helyes gondozást – én ezek szerint a szempontok szerint válogatom össze őket.

Cserép vagy mag

Először is döntsük el, hogy cserépben veszünk növényt vagy magról neveljük. Nekem bevált praktikáim vannak: a bazsalikomot mindig cserépben veszem, mert nehezen kel ki és sokáig kell várni, míg üde levelei lesznek. Ezért mindig kertészetben veszem és nem szupermarketben. A legfontosabb az életképes növény kiválasztása. Igyekszem nagy levelű, bokros, egészséges növény választani. Otthon pár napig pihentetem, nem locsolom, azután átültetem nagyobb cserépbe.

A snidlinget, a petrezselymet, az oregánót magról vetem. A magvásárlásnál feltétlenül nézzük meg a lejárati dátumot. Ha túl közel van, válasszunk inkább másik csomagot. Érdemes arra is figyelni, hogy nem minden fűszernövénynek van szüksége fényre a csírázási fázisban, valamelyiket érdemes letakarni.

Nagyobb cserép, több föld

Ha cserépben vásároltuk a fűszernövényt, akkor lehetőség szerint ültessük át eggyel nagyobba. Ha ezt nem tudjuk megtenni, akkor bőven szórjunk a növények szárához friss földet. A dúsított virágföld is tökéletes. Néha előfordul, hogy a cserépben vásárolt növények elpusztultak. Ennek az az oka, hogy egy hozzáértő csapat megfelelő táptalajon, öntözéssel és korszerű kertészeti technikával előnevelte a kis növényt, mi meg hazavisszük a fűtött lakásba és kitesszük a radiátor feletti ablakba, és boldogan tépkedjünk a friss hajtásait.

Én egy ideig békén hagyom a növényeket, nem tépem, és nem is öntözöm. Így van idejük megszokni az új helyet. Csak utána ültetem át nagyobb cserépbe. Választhatunk műanyag vagy agyagcserepet. Figyelembe kell venni a növény adottságait, például hogy mekkora gyökérzetet ereszt. Ennek mindenképpen helyet kell biztosítanunk a cserépben. A cserép alján legyen kifolyónyílás, hogy a fölösleges víz távozni tudjon. Én drénréteget (apró kavicsokat) szoktam tenni a cserép aljára. A következő nagyon fontos dolog, hogy a talaj, amibe ültetünk kellően laza szerkezetű és jó vízáteresztő-képességű legyen. Az általános virágföldnek nincs annyi tápanyagtartalma, amely segíti a növények fejlődését. Én saját keveréket használok: magas szervesanyag-tartalmú, tápanyagban dús földkeverék, sima termőtalaj a kertből és egy kevés homok.

Ne öntözzük túl!

Inkább ritkábban öntözzünk, a föld érzésre szárazabb legyen, mert a túl nedves talajon a növények gyökerei megfulladnak, levelei sárgulni kezdenek. A sárga levél arról is árulkodik, hogy tápanyagszegény a talaj. Figyeljük a fejlődését, ha kell, biotápoldatot is tehetünk a locsolóvízbe.

Megjelent: 7779 alkalommal Utoljára frissítve: kedd, 15 december 2015 08:32

Legfrissebbek a szerzőtől: Krausz Csaba