+36 30 817 2303    info@agribiotech.hu

0 termék
Összesen : 0 Ft
A kosár üres
Termék(ek) Mennyiség frissítése
Kupon
Aktiválás!
AJAX loader
A kupon kód nem érvényes! Kérem, írja be még egyszer!
Pénztár

Az ökológiai gazdálkodás környezeti és gazdasági szempontból egyaránt fenntartható gazdálkodási mód. Koncepciója alapvetően abból az igényből született, hogy a mezőgazdálkodást összehangolja a természeti erőforrások és az ökológiai rendszerek sajátosságaival, valamint azok fennmaradásának és minél zavartalanabb működésének követelményeivel.

Szántóföldi ökológiai gazdálkodás

Szantofoldi okologiai gazdalkodas 02

Magyarországon az elmúlt néhány évben növekedett a biogazdálkodás szerepe és súlya. Éppen ezért nagyon fontos a bejelentés időpontjának a feltüntetése. 

Az első 12 hónap konvencionális időszak, amelynek a termékeit még teljesen hagyományos módon kell értékesíteni. A második évben betakarított növény már az ún. átállási termék kategóriába tartozik, amelyik az ökológiai termékek piacán már esetenként jól értékesíthető, különösen, ha takarmánycélú. Az állati eredetű biotermékek tej, hús stb. szabályozása ugyanis lehetővé teszi, hogy a felhasznált takarmány 30%-a átállási termék legyen. Így a bioterméket előállító érdekeltté válhat abban, hogy saját drága biotakarmánya helyett olcsóbb átállási terméket vásároljon, ami által kedvezőbb ökonómiai helyzetbe kerül. Ha saját magának állít elő átállási takarmánynövényt, úgy az 60%-ban használható fel állati biotermék előállítására. sak annak egy részét vonja be a biogazdálkodásba, akkor speciális előírások lépnek életbe. Ügyelni kell arra, hogy a termelt növényeknél nem állhat fenn fajtaazonosság, mégpedig a keveredés veszélyének elkerülése végett. A Biokontroll Hungária Kht. évente átfogó ellenőrzéssel igyekszik meggyőződni a „tiszta" viszonyokról, nem csak a szántóföldön, hanem a könyvelés és adminisztráció vonalán is. a végeredménytől függően a költségek megosztásának lehetőségét fenntartva.

Kitűnő példa ennek megértésére az a tény, hogy az EU-ban tapasztalható túltermelés a kenyérgabonáé, a kukoricáé és egyéb növényeké ellenére a biotermékek korlátlanul értékesíthetők. A gyakorlat is azt mutatja, hogy a magyar termelőknél ellenőrzött és tanúsított biotermékek 90%-a az EU-tagországok és Svájc piacain találnak vevőre. Igényes vásárlókról van tehát szó, akiknél a magyar biotermékeknek minden tekintetben helyt kell állniuk. Évekkel ezelőtt még szemben a konvencionális gazdálkodás termékeivel itt 3-4-szeres keresleti piac működött, és a biotermékek iránt érdeklődő vevők keresték az eladókat. Ez a keresleti piac jelenség a jövőre nézve mindenképpen az értékesítési felárnál ami jelenleg mintegy 30-35%-kal magasabb a konvencionális előállítású termékek árainál is nagyobb előnynek számít. Ez utóbbi, tapasztalati szám a nehezebben előállítható biotermékek esetében mint pl. a nem deszikkálható napraforgó és repce akár a 100%-ot is elérheti.

 

Forrás: Agrárágazat

Forrás: www.agraroldal.hu/eu-2.html